čtvrtek 5. července 2012

Elektrika - pokračování

Poslední 3 dny jsme jeli naplno, na pondělí totiž byla objednána parta na strojní omítky a bylo potřeba mít natahané kabely a zasádrované krabice. Omítkáři nakonec nastoupí až ve čtvrtek, ale alespoň máme skoro hotovo. Jeden den jsem strávil vykružováním děr na krabice, udělal jsem jich 40, padly na to 2 korunky, ale bylo vykrouženo skoro všechno. Díry jsem se snažil vyměřovat tak, aby byly na průběžné díře ve VPC (hlavně u nosných 240mm, u příčkovek je to jednodušší, tam jsou průchozí všechny 4 díry, navíc jsou větší). Kolega, se kterým jsem elektriku tahal, připravil parádní nástroj na protahování - matka na rybářské sňůře, která se hodí z vykroužené díry dolů. U země se pak vyvrtala díra, kterou se matka vytáhla magnetem. Na matku jsme pak navázali drát a tím jsme protáhli kabel. Povedlo se nám protáhnout i 4 CYKY kabely najednou. Vypadá to možná složitě, ale u 3. prohození už jsme v tom měli praxi a byla to otázka chviličky, než byl kabel v krabici (oproti drážkování a nasledném sádrování byla úspora času značná). Jeden den jsme ještě strávili v přízemí, kde je kuchyň atd.

Další den jsme se vrhli na podkroví, to bylo o něco jednodušší. Tady jsme na protahování použili ještě jeden nástroj a to asi 1m dlouhou 13mm výztuž přivázanou na drát, aby se dalo dostat až na zem. Před příčkami v podkroví jsme totiž vraceli palety a maltovací sáně, které nechávájí v místě děr v cihlách mezeru, aby bylo možné kabely protahovat. Lepilo se to tedy pomocí hřebenu a díry byly zalepeny, ale výztuž si s tím bez problémů poradila :-)

Za 4 dny tedy máme komplet nataháno a cca 50% krabic zasádrovaných. Začátkem příštího týdne se dosádruje a může se zapojovat rozvodnice.

Mezitím se ještě dodělávala střecha, když byla položena půlka, tak jí prověřila pekelná bouřka, ráno jsem jel na stavbu s velkými obavami. Nakonec se ale nic nestalo, nespadla ani jedna taška.

>>> Fotogalerie 1 <<<

>>> Fotogalerie 2 <<<

Žádné komentáře:

Okomentovat