středa 26. září 2012

Elektro - oživení, topná zkouška

Konečně nám ČEZ namontoval elektroměr a my jsme mohli začít dům oživovat. První fáze obnášela slavnostní zapojení první zásuvky a prvního světla, oboje kupodivu klaplo na první pokus. Konečně tedy odpadla potřeba tahat 50m prodlužovák ze stavebního rozvaděče. Dále byl zapojen elektrokotel a mohlo se začít s topnou zkouškou, kterou jsem chtěl provést před pokládkou podlahových krytin. Topná zkouška obnáší v případě anhydritu postupně zvedat teplotu vody až na 50 stupňů, což je teplota, při které by se měla uvolnit poslední vlhkost. Protože bylo venku ještě docela teplo, začali jsme na 28 stupních a po 3 dnech jsem začal tepotu zvedat o 5°C za den. Na 50°C jsme se dostali v pondělí a v domě se opravdu nedá vydržet. Vyšlápnutí schodů a otevření oken je pouze za cenu značného zapocení :-) Během zkoušky jsem ale neregistroval žádnou zvýšenou vlhkost, pro jistotu jsem udělal i test s igelitem, který jsem dal na 24h na podlahu a na něj postavil velkou krabici, druhý den byl igelit naprosto suchý. V sobotu to bude 6 týdnů od lití anhydritu, ten jsem nechal po 14ti dnech zbrousit, celou dobu bylo teplo a sucho a pro jistotu teď ještě proběhla topná zkouška, takže si myslím, že můžeme anhydrit prohlásit za dostatečně vyschlý (i když podlaháři si to samozřejmě ještě změří). Dneska jsem tedy začal teplotu snižovat, aby se zase dalo uvnitř něco dělat.

>>> Fotogalerie <<<

Interiér

Během září jsme museli vybrat vybavení koupelen, podlahy, barvy atd. Na tuto fázi jsme se těšili, ale nakonec to byla docela dřina :-)

Koupelny
V koupelnách jsme měli jasno v tom, co kde bude, zbývalo tedy dát dohromady soupis všeho potřebného a udělat objednávku. Začali jsme skříňkami s umyvadly. Nechtěli jsme nic drahého, ale zároveň aby to nebyl úplný šmejd. Po proklikání kompletního sortimentu snad všech u nás dostupných výrobců padla volba na skříňky Lebon Smart s umyvadly Jika Cubito, do obou koupelen dáme to samé. Skříňky by měly dorazit příští týden, takže zatím nemohu referovat, jak je to s kvalitou provedení. Následoval výběr baterií. V současné době máme doma české baterie Novaservis a už mnoho let fungují bez problémů, tak je dáme i do domu. WC mísy budou také JIKA Cubito, v dolní koupelně bude sprchový kout a nahoře rohová vana. Veškeré vybavení mimo skříňek jsme objednávali v e-shopu www.akoupelnyatopeni.cz - tady si dovolím trochu reklamy, protože celá akce proběhla bez problémů, včetně výměny jednoho podomítkového boxu, který jsem objednal špatně. Výběr obkladů a dlažby byl kupodivu celkem jednoduchý, nechali jsme si zhotovit i grafické návrhy obou koupelen, abychom měli podklady pro obkladače. Ten by si měl přijít zítra koupelny změřit a pokud se dohodneme na ceně, mohl by příští týden začít.

>>> Koupelny - aktuální stav <<<
>>> Koupelny - grafické návrhy <<<

Podlahy
Výběr podlahových krytin už byl trochu složitější. Původně jsme byli rozhodnuti dát v celém domě vinyl, ale pak jsem viděl nabídku včetně stěrky, která by se pravděpodobně musela pod vinyl dát a pohybovalo se to kolem 1000 Kč/m2. To jsem nějak nedokázal překousnout a tak jsem začal zkoumat další možnosti. Postupně jsem se začal přiklánět k plovoucí podlaze, konkrétně Balterio Magnitude, kde jsou krásné dekory dubu. Cena je ale také dost vysoká, i když tady odpadá potřeba stěrky, lepidla a samotná pokládka je také mnohem jednodušší. Nakonec jsme po návštěvě místního podlahářství vybrali Parador Classic 1050 - dub přírodní, který se dělá s V drážkou i bez, což se nám hodí, protože dole bude s drážkou a od schodů nahoru bez (bude i na schodech). Dekor mi přijde srovnatelný s Balteriem a cena je o něco nižší. Do dětského pokoje dáme alespoň pro začátek koberec. Podlahy jsou tedy objednány a jakmile budou obloženy koupelny a vyklizeno přízemí, může se začít s pokládkou.

Malování
Výběr barev byl asi největší oříšek :-) Nakonec jsme se ale nějak dohodli a malování je už asi 3 týdny moje "zábava". Přízemí už je téměř dokončené a začalo se s podkrovím, během tohoto víkendu bych chtěl mít všechny hlavní místnosti dokončené. Fotek z malování moc nemám, většinou jsem na konci dne rád, že jedu domů a na focení zapomenu :-)

>>> Malování fotogalerie <<<

Rolety, žaluzie
Vzhledem k tomu, že máme docela velké prosklené plochu na jih, rozhodli jsme se, že alespoň na balkonové dveře dáme venkovní rolety. Poptal jsem pár firem z okolí a dostal jsem jednu opravdu zajímavou nabídku. Nakonec jsme se tedy dohodli, na ostatní okna jsme rovnou objednali klasické žaluzie a minulý týden proběhla montáž. Akce proběhla v naprosté pohodě a já mohu za sebe firmu určitě doporučit - http://www.zaluzie-usti.cz/