pátek 31. srpna 2012

Anhydrit

Akce anhydrit proběhla před 14ti dny. Nedostal jsem se hned ke psaní, ale alespoň mohu rovnou referovat o dalším vývoji :-) Akce lití byla myslím velmi povedená, parta dorazila na stavbu v 7:00, změřili si výšky, řekli jsme si co a jak, spočítali potřebné množství anhydritu a povolali mix. Ten dorazil asi za 30 minut a za další necelou hodinu bylo hotovo. V 9:30 jsme všichni odjížděli. Před samotným litím jsem prošel všechny trubky podlahového topení a kde se mi to nezdálo, tam jsem pro jistotu přidal pár sponek, nic naštěstí nevyplavalo. Také jsme zakryli všechna okna, aby na anhydrit prvních 48 h nešlo slunce, v den lití bylo odpoledne kolem 35° C, takže to bylo potřeba. Druhý den jsme se byli na anhydrit podívat, už se po něm dalo opatrně chodit, ale ještě byl hodně mokrý. Vlhkost v domě ale nebyla taková, jakou jsem čekal, po diskuzích lidi psali, jak jim tekla voda po oknech atd., u nás jsem nic takového nepozoroval - ale vlhkost vzduchu samozřejmě byla hodně vysoká. Na anhydritu se udělal šlem, který jsem jel 3. den po vylití seškrábat (venku bylo ten den kolem 40°C, za minutu škrábání ze mě v té vlhkosti tekl pot proudem), podle doporučení kartáčem, ale už bylo asi pozdě a šlo to jenom na pár místech. Na příští týden jsem tedy objednal podlaháře, aby přijeli anhydrit zbrousit bruskou. Bude to lépe schnout a stejně by se to muselo udělat před pokládkou dlažby atd. Cena za broušení je 20 Kč/m2, což mi přijde ok. Za 2 týdny mám v plánu spustit topnou zkoušku, která trvá asi 20 dní a pak už snad bude anhydrit dostatečně suchý pro pokládku podlahových krytin.

Foto z akce:
>>> Fotogalerie <<<

Druhý den:
>>> Fotogalerie <<<

Další dny:
>>> Fotogalerie <<<

středa 15. srpna 2012

Zateplení a fasáda

Současně s podlahovým EPS, topením atd. se venku dělalo na fasádě. Chceme ještě letos dokončit terénní úpravy a v září vysadit trávu a na to jsme potřebovali sundané lešení :-) Čekal jsem hladký průběh a nakonec se z toho stala celkem dost problematická fáze stavby. První problémy začaly hned s lepením EPS. Nakoupil jsem pěnu Soudal ETICS Bond, která je certifikována na lepení do výšky 9 m bez kotvení - a kotvit jsem již od začáku nechtěl. Všechno jsem to předal zedníkům a začalo se s lepením. Odpoledne, když jsem přijel stavbu zkontrolovat, jsem zkusil vzít za jednu desku a odloupl jsem jí ze zdi jedním prstem. Tak jsem zkusil další a za 5 minut bylo dole skoro vše, co ten den nalepili. Hned jsem to začal řešit, jako první evidentní chyba bylo množství použité pěny - v tech. listech je uvedno, že by pěna měla po přitisknutí pokrývat cca 40% povrchu EPS, v tomto případě to nebylo ani 10%. Druhý den ráno tedy sraz na stavbě a další diskuze, co dál, protože pěna nedržela moc dobře, ani když jí tam bylo hodně. Nakonec jsem zavolal do Soudalu, kde naštěstí hned věděli kde je problém - VPC je nutné před lepením pořádně napenetrovat. Zajelo se teda pro penetraci, zároveň jsme se dohodli na použití správného množství pěny i za cenu velké spotřeby a druhý den se pokračovalo v lepení. Při použití množství pěny udávané výrobcem se z jedné plechovky nalepilo asi 4-5m2, udávaných 14m2 je podle mě totální nesmysl. Zkusili jsme tedy přejít na výrazně levnější pěnu Den Braven, která mi navíc přišla o něco lepší. EPS na 3x napenetrované zdi se správným množstvím pěny už každopádně držel dobře, snad to tak i zůstane. Celá práce se ale dost protahovala, po 2 týdnech pořád ještě nabylo ani nalepeno a já už potřeboval mít prázdný dům. Nakonec to ale nějak dolepili a mohlo se natáhnout lepidlo s perlinkou, což byla pro 2 lidi práce na necelé 2 dny. Potom se udělalo podbití střechy palubkami a nakonec přišla omítka. Kvalita provedení by určitě mohla být lepší, je tam pár míst, které by to chtělo opravit, uvidím, jestli s tím ještě něco půjde udělat. Ale nejde o nic tragického, určitě jsem viděl spoustu výrazně horších fasád. Kolem oken jsem i přes ujištění zedníka, že je to zbytečné, nakoupil APU lišty a rozhodně investovaných 2000,- Kč nelituji. Fasáda je tedy hotová, lešení sundané, zítra ráno budou geodeti vytyčovat plot a příští týden by se mělo začít s obrubníky, finálními terénními úpravami, oplocením, přípravou podkladu pro terasu atd.


>>> Fotogalerie <<<

Podlahové topení

Hned po dokončení podlahového EPS jsem povolal topenáře na pokládku podlahového topení, aby mohl být co nejdříve hotový anhydrit, dokud je ještě teplo. Tuhle fázi jsem raději přenechal odborníkům, také abych si trochu oddechnul a srovnal bolavá záda :-) Akce začala v sobotu ráno položením fólie a nalepením dilatačních pásek. Potom se namontovaly rozvaděče a začalo se s jednotlivými okruhy. V neděli bylo položeno včetně napojení na kotel a stoupačky do podkroví. Potom se topení napustilo (společně s rozvody vody) a proběhla tlaková zkouška. Teď tedy máme napuštěno a v sobotu ráno se bude dělat anhydrit. Doufám, že bude vše ok, příchytky topení ve 150S drží docela dobře, tak snad nic nevyplave. Ještě jsem všechny trubky prošel a kde se mi to nezdálo, tam jsem ještě přidal příchytky a pro jistotu jich mám ještě pár připraveno, kdyby bylo potřeba něco řešit během lití (což doufám, že potřeba nebude). Bezkonkurenčně nejlépe drží tyto zalomené příchytky:


>>> Fotogalerie <<<

čtvrtek 2. srpna 2012

Podlahový EPS

Pokládky podlahového EPS jsem se trochu bál, hlavně v podkroví, kde jsou na podlaze položeny kanály vzduchotechniky. Dával jsem 2 cm kročejového EPS a na to potom 6 cm 150S. Nejprve jsem oblepil všechny stěny okrajovou páskou z napěňovaného polyetylenu (PE) kvůli kročejové izolaci. Páska nebyla samolepící, ale na Livingu někdo radil lepit pomoci stavebního lepidla, použil jsem tedy SOUDAL UNIVERZÁLNÍ MONTÁŽNÍ LEPIDLO 49A a šlo to perfektně. Na pás jsem udělal tenkého hada z lepidla, rukou jsem jí přibouchal ke zdi, v místech ohybů jsem dal na chvilku kousek cihly, aby se páska neodlepovala - za pár minut už to drželo samo. S jednou tubou jsem udělal skoro celé podkroví, na kousek zbytku jsem zkusil SOUDAL LEPIDLO NA POLYSTYRÉN a to mi přišlo, že drží ještě lépe. Po páskách jsem začal s pokládkou kročejového EPS, což byla docela pohoda, protože se dá řezat nožem, takže to šlo rychle. Horší to bylo s další vrstvou ze 150S, který je opravdu hodně tvrdý. Řezal jsem pilkou ocaskou s ostrou špičkou a docela to šlo, podkroví bylo hotové za 2 dny. Nejhorší byla samozřejmě koupelna, kde vedou hned 2 kanály vedle sebe a k tomu ještě voda, elektrika a datové kabely stoupačkou do technické místnosti. Nakonec to vyšlo docela dobře a já jsem se těšil na přízemí, kde nejsou žádné kanály a jsou tam větší místnosti. Přízemí jsem začal koupelnou a technickou místností, bylo to docela peklo. Musel jsem hlídat spád u kanalizačních trubek, navíc tam byla oproti podkroví mnohem větší tloušťka (2 cm + 10 cm + 10 cm). Rozdíl v řezání 6 cm a 10 cm tloušťky je docela velký, takže to nešlo zdaleka tak dobře, jak jsem si představoval. Přízemí mi nakonec trvalo 3 dny, ale to jsem dělal 12-13h denně. S výsledkem jsem ale spokojen, topenáři docela koukali :-) Co se ukázalo jako výborná věc je spodní slabá vrstva EPS (2 cm) jak v přízemí, tak v podkroví. Měkký EPS totiž parádně srovná různé nerovnosti, přesahy hydroizolace atd. Když jsem pak na to položil první vrstvu 150S, tak už se skoro nehnul, po druhé vrstvě už to bylo úplně bez problémů. Musel jsem řešit asi 2 místa v přízemí, kde se sešlo více vrstev hydroizolace, jinak jsem desky jenom pokládal. Ještě doporučuju používat hladítko na broušení polystyrenu, já ho neměl, takže jsem brousil rašplí, když jsem nějakou desku neříznul přesně a moc dobře to nešlo. Párkrát jsem si půjčil od zedníků hladítko a s tím se brousilo mnohem lépe.

>>> Fotogalerie <<<

Rozvody vzduchotechniky - část 1

Před pokládkou podlahového EPS bylo potřeba položit rozvody vzduchotechniky pro přízemí, které povedou v podlaze v podkroví. Protože vychází v podkroví 8cm EPS, ploché kanály se tam v pohodě vejdou. Prostupy skrz strop byly připraveny ještě před betonováním stropu, takže stačilo vyměřit a položit kanály dle projektu, který nám zpracoval Thermwet. Kanály jsme pokládali na 1cm EPS, aby neležely přímo na betonu, přes ně pak přijde ještě 1-2cm EPS. S pokládkou jsme začali od konce, tj. od nejvzdálenějších místností od stoupačky. Tam se povedlo rozvod trochu zjednodušit a ušetřit 2 45° kolena, která jsme nakonec potřebovali jinde. Nejprve jsme kanály jenom položili bez spojování, aby bylo možné změřit jak to vyjde a kde bude potřeba kanály říznout. Kanály jsme řezali flexou, kotoučem na ocel, bylo to naprosto bez problémů. Potom jsme se pustili do finální pokládky. Mezi sebou se kanály spojují spojkou, která se zasouvá dovnitř, stejně jako se zasouvají všechny tvarovky, takže je to opravdu celkem jednoduchá skládačka. Po zasunutí jsme dali na každý spoj 3 samořezné šroubky a potom jsme celý spoj oblepili hliníkovou páskou. Tak jsme postupovali až ke stoupačce, za půl dne bylo ve 2 lidech hotovo. Po vylití podlah přijde na řadu rozvod pro podkroví, který bude ze Spiro potrubí a mělo by to jít ještě lépe, pokládků kanálů trochu komplikovalo to, že jsme se museli trefit do již připravených prostupů a občas si to vyžádalo trochu ladění.

>>> Fotogalerie <<<