sobota 28. července 2012

Rozvody vody a kanalizace

Na předchozí víkend byla domluvena montáž rozvodů vody a kanalizace. Nešlo o nic složitého, všechny rozvody máme v podlaze a v předstěnách, takže nebylo potřeba nic zasekávat do zdí, akorát jsme udělali 3 prostupy skrz příčky, což bylo hned. Akce trvala 1,5 dne ve 2 lidech, takže docela pohoda.

>>> Fotogalerie <<<

neděle 22. července 2012

Polystyren část 1

Tento týden se toho na stavbě dělo hodně, kromě omítek jsem nechal navézt veškerý polystyren. tj. fasádní a podlahový. Celkem to dělá něco málo přes 40m3, rozdělili jsme to tedy do 2 dodávek, při objednávce přes 20m3 je totiž doprava od výrobce zdarma. V pondělí tedy přivezli 100m2 70F tl. 200mm, což je přesně 20m3 a na pátek byl objednán zbytek. Docela dlouho jsem dával dohromady podlahový EPS. V přízemí je situace ještě celkem jednoduchá, vejde se tam 220mm, takže dám dospod 20mm, kterým srovnám nerovnosti, pěkně to vyjde kolem kabelů atd. Na to potom přijde 2x100mm 150S - asi by stačil i nějaký obyčejnější, ale rozdíl oproti 100S dělal necelé 3000 Kč na celý dům, tak jsem vzal 150S. Trubky podlahového topení budou přidělány sponkami do EPS, tak to alespoň bude pořádně držet. V podkroví to je trochu složitější, dlouho jsem rozmýšlel, jak rozdělit celkovou vrstvu 80mm na 150S a kročejový EPS. Ve hře byly nakonec 2 varianty - jako spodní vrstvu 60mm 150S, do této vrstvy by se schovaly ploché rozvody vzduchotechniky a přes to by pak přišla 20mm silná systémová deska, což je kročejový EPS v roli s fólií. Druhá varianta byla dát kročejový EPS jako spodní vrstvu a 150S na to. Nakonec jsem po konzultaci s technikem od Bachlu zvolil variantu s kročejovým EPS dole. Vyjde to o něco levněji, ale hlavně v 150S budou dobře držet sponky podlahového topení. Dostal jsem ještě doporučení dát všude kolem EPS okrajovou pásku PE, bez které prý kročejový EPS skoro nefunguje, protože se hluk přenáší do stěn. Tento týden mě tedy čeká nalepení pásky (bohužel není samolepící, ale zkusím stavební lepidlo a uvidím) a hned se pustím do pokládky EPS, zároveň s rozvody vzduchotechniky.

>>> Fotogalerie <<<

Hotové omítky

Omítky byly dokončeny přesně podle původního předpokladu, tj. ve čtvrtek, celá akce včetně přípravy trvala 6 dní (ve 4 lidech). S výsledkem jsme moc spokojeni, nejvíce asi řeknou fotky:

>>> Fotogalerie <<<

pátek 13. července 2012

Omítky - příprava a první den omítání

Vše bylo připraveno na příjezd firmy na vnitřní sádrové omítky ( www.daikoku.cz ) , kterou jsem měl domluvenou už asi 2 měsíce. První den si přivezli veškerý vercajk včetně stroje na omítání a už 5 minut po příjezdu natírali penetrací strop. Ostatní mezitím vynosili vše do baráku (a nebylo toho málo). Potom jsme rychle zkusili spustit omítací stroj, abychom vyzkoušeli, jestli ho udrží jistič (3x32B), z čehož jsem měl trochu obavy. Stroj se ale bez problémů rozběhnul a tak se mohlo pokračovat v přípravách - lepení APU lišt na okna a rohových profilů na všechny hrany v domě.

Druhý den se již začalo s omítáním, bohužel už jsem je nezastihl v akci, ale udělali toho docela dost a výsledek mi přijde dokonalý. Na fotkách to tak nevynikne, ale stěny jsou na dotek absolutně hladké a rovné, vypadá to moc hezky. Původně jsme úplně hladké omítky moc nechtěli, ale když jsme to pak viděli naživo na stavbě, kam nás firma pozvala na ukázku, změnili jsme názor. Příští týden by mělo být hotovo.

>>> Fotogalerie - příprava <<<
>>> Fotogalerie - po prvním omítání <<<

Finále před omítkami

Poslední týden byl trochu fofr, takže jsem ani nestíhal psát. Hlavní úkol byl zasádrovat zbývající instalační krabice a připravit celým dům na nástup omítkářů. Vše se bez problémů stihlo a navíc jsme zapojili elektroměrový rozvaděč. Žádost o připojení leží na ČEZu, snad to nebudou moc protahovat. Příští týden se zapojí domovní rozvaděč, technická místnost už je připravena a veškerý materiál také máme.

Do toho všeho jsem ladil objednávku EPS, a to jak fasádního, tak podlahového. Nakonec jsme se dohodli, že to rozdělíme na 2 dodávky po 20m3 (kde je doprava zdarma), v pondělí tedy přivezou 100m2 fasádního EPS, v druhé dodávce bude zbytek fasádního a komplet podlahový. Dneska jsem ještě zajel koupit pěny na lepení. Nebudeme kotvit, tak použijeme pěnu Soudal etics BOND, která je certifikována na lepení bez kotvení do výšky 9m, což splňujeme bez problémů. Předpokládám, že ostatní pěny na lepení budou asi stejné, ale Soudal to snad má otestované :-) S podlahovým EPS to bude trochu složitější. Ještě musím pořádně doměřit výšky, zatím to vypadá na 22cm EPS v přízemí a 8cm v podkroví. Do přízemí tedy dám nejprve 2cm, které vyrovnám (měly by se v nich skrýt kabely atd.) a pak 2x10cm což by již mělo jít rychle (no uvidíme). V podkroví nakonec zvolím skladbu - dole 3cm kročejového EPS a pak 5cm 150S, aby v tom držely sponky podlahového topení. Kolem stěn pak nalepím mirelon, což je alespoň dle Styrotrade podmínka, aby kročejový EPS fungoval, jak má.

A aby toho nebylo málo, tak jsem ještě finalizoval výběr kotle a bojleru. Příští víkend máme v plánu rozvody vody a kanalizace, tak už chci mít kotel i bojler na místě. Nakonec bude kotel Protherm Ray 9k (stačil by 6K, ale cena je stejná a oba mají stupně po 1kW, tak je to jedno) a bojler Dražice OKHE 160 D-LUX, který je sice o pár stovek dražší, než obyčejný OKCE, ale měl by mít menší tepelné ztráty, tak se to možná časem zaplatí.

>>> Fotogalerie <<<

čtvrtek 5. července 2012

Elektrika - pokračování

Poslední 3 dny jsme jeli naplno, na pondělí totiž byla objednána parta na strojní omítky a bylo potřeba mít natahané kabely a zasádrované krabice. Omítkáři nakonec nastoupí až ve čtvrtek, ale alespoň máme skoro hotovo. Jeden den jsem strávil vykružováním děr na krabice, udělal jsem jich 40, padly na to 2 korunky, ale bylo vykrouženo skoro všechno. Díry jsem se snažil vyměřovat tak, aby byly na průběžné díře ve VPC (hlavně u nosných 240mm, u příčkovek je to jednodušší, tam jsou průchozí všechny 4 díry, navíc jsou větší). Kolega, se kterým jsem elektriku tahal, připravil parádní nástroj na protahování - matka na rybářské sňůře, která se hodí z vykroužené díry dolů. U země se pak vyvrtala díra, kterou se matka vytáhla magnetem. Na matku jsme pak navázali drát a tím jsme protáhli kabel. Povedlo se nám protáhnout i 4 CYKY kabely najednou. Vypadá to možná složitě, ale u 3. prohození už jsme v tom měli praxi a byla to otázka chviličky, než byl kabel v krabici (oproti drážkování a nasledném sádrování byla úspora času značná). Jeden den jsme ještě strávili v přízemí, kde je kuchyň atd.

Další den jsme se vrhli na podkroví, to bylo o něco jednodušší. Tady jsme na protahování použili ještě jeden nástroj a to asi 1m dlouhou 13mm výztuž přivázanou na drát, aby se dalo dostat až na zem. Před příčkami v podkroví jsme totiž vraceli palety a maltovací sáně, které nechávájí v místě děr v cihlách mezeru, aby bylo možné kabely protahovat. Lepilo se to tedy pomocí hřebenu a díry byly zalepeny, ale výztuž si s tím bez problémů poradila :-)

Za 4 dny tedy máme komplet nataháno a cca 50% krabic zasádrovaných. Začátkem příštího týdne se dosádruje a může se zapojovat rozvodnice.

Mezitím se ještě dodělávala střecha, když byla položena půlka, tak jí prověřila pekelná bouřka, ráno jsem jel na stavbu s velkými obavami. Nakonec se ale nic nestalo, nespadla ani jedna taška.

>>> Fotogalerie 1 <<<

>>> Fotogalerie 2 <<<